5 insights uit het #NSMO 2018

Met welke social media bereik je de meeste jongeren? Welk platform groeit het sterkst? Waar is Twitter gebleven? We zetten de 5 belangrijkste insights uit het Nationaal Social Media Onderzoek 2018 voor je op een rij.

Het Nationale Social Media Onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy (partner van More). Met 6.783 Nederlandse respondenten van 15 jaar en ouder, geeft het belangrijke inzichten in het gebruik en populariteit van de social media platforms in Nederland. Het gehele onderzoeksrapport download je hier. Liever de snelle versie? Komt ‘ie!

1. WhatsApp on top
Ook in 2018 is WhatsApp het nummer-1 socialmedia-platform in Nederland. Een dikke 11,5 miljoen Nederlanders gebruiken WhatsApp, waarvan 8,3 miljoen dagelijks. Na WhatsApp hebben Facebook (10.8 mln), YouTube (8 mln), LinkedIn (4.4 mln) en Instagram (4.1 mln) de meeste gebruikers.

2. Instagroei
Terwijl het percentage Facebook-gebruikers stagneert, zitten we in 2018 met z’n allen massaal op Instagram. 4.1 miljoen Nederlanders hebben een Insta-account en 2.1 miljoen zijn dagelijks actief. Dat is 30% van het totale social-media gebruik! Ter vergelijk: in 2013 was Instagram nog minder dan 10%. En wat doet Twitter? In de top 10 meestgebruikte social media zakt dit platform af naar een 7e plaats.

3. Jongeren minder op Facebook
Ook in 2018 is Facebook goed voor bijna 80% van ons totale socialmedia-gebruik. Toch laten steeds meer jongeren van 15 t/m 19 jaar Facebook links liggen. In 2017 had  80% van hen een account, in 2018 nog maar 72%. Het dagelijks gebruik daalt met bijna 10%. Hiermee zakt Facebook van plek 2 naar plek 5 qua dagelijks gebruik onder jongeren. De voornaamste reden dat zij afhaken? “Er zitten te veel mensen op waar ik niks mee heb”. Daarnaast vinden velen Snap en Insta gewoon leuker.

4. Insta, YouTube en Snapchat sterk onder jongeren
Na WhatsApp (97%) besteden jongeren van 15 t/m 19 jaar de meeste tijd aan YouTube (86%) en Instagram (73%), op de voet gevolgd door Snapchat en Facebook (beide 72%). Niet verrassend, wel bevestigend: in de leeftijdscategorie 20-39 zijn WhatsApp, Facebook en YouTube het populairst.

5. Beperkt vertrouwen
Privacy & social media blijven ook dit jaar een ‘ding’. Nederlanders hebben weinig vertrouwen in social media. Veel gebruikers maken zich zorgen over het gebruik en doorverkoop van hun gegevens, en weten überhaupt niet of social media te vertrouwen zijn. Opvallend: slechts 19% heeft veel vertrouwen in social media.

Wil je meer weten over het onderzoek of advies hoe je de trends en ontwikkelingen meeneemt in je contentstrategie voor 2018? Mail, bel of app ons!

Bron: NewCom.nl

SHARE

[ssba-buttons]

We speak.

Benieuwd hoe wij jouw merkverhaal vertalen naar spraakmakende content, al dan niet via een interactief online tv-kanaal? Kom langs in de NieuweGarage, schuif aan het grootste bureau van Nederland en vertel.

Bel 085 - 043 11 02 of mail naar
redactie@thebrandcastcompany.com